Почти не познавам човек от моето обкръжение, който да не харесва обикновена домашна бисквитена торта с млечен крем.
Нейните предимства са толкова много, че няма как да не се влюбиш в нея: лесна, бърза за приготвяне, съставките винаги ги имаш в кухнята, в същото време много вкусна и заслаждаща! :-)
Много хора я правят с нишесте, но аз съм привърженик на домашно приготвения млечно-яйчен ванилов крем - има по-истински вкус!
Ето и необходимите продукти за моя мързелив вариант:
За крема (основата на сладкиша):
600 мл. прясно мляко 3.6% масленост (аз се зареждам с фермерско краве, което има вкус на истинско мляко!)
3 яйца
3 с.л. брашно
3 с.л. кафява захар
2 пакетчета ванилийка на прах
За импровизирания блат:
1/2 пакет обикновени бисквити (за по-изчистен от изкуствени аромати вкус)
Начин на приготвяне:
- Разбивам яйцата със захарта, изсипвам ги в млековарка*. Добавям млякото, брашното и ванилийката.
- Загрявам сместа на котлона, включен на максимална степен. След като заври водата в стената на млековарката, намалявам на най-ниската степен и бъркам непрекъснато - още около 5 минути или докато сместа се сгъсти.
- Когато кремът е готов, го оставям да се охлади.
- В правоъгълна формичка за кекс нареждам един ред бисквити и ги заливам с много малко прясно мляко, към което може да се добави и една капачка ром :) . Останалите бисквити ги начупвам и ги обърквам със сладко от горски плодове (вие може да използвате всяко любимо ваше сладко).
- След като кремът се е охладил, редя по следния начин: върху бисквитите на дъното на формичката изсипвам 1/3 от крема. Друга 1/3 изсипвам при начупените бисквити със сладкото, обърквам ги хубаво и разстилам във формичката. Най-отгоре завършвам с останалия крем и поръсвам с какао на прах.
- Слагам да се охлади за 4-5 часа в хладилника.
При сервиране може да се полее с малко пчелен мед, ако не е достатъчно сладко за някого :). Аз бих го обсипала и с натрошени орехи, но домашният ми дегустатор предпочита изчистения вкус на сладкиша.
* Ако нямате млековарка (аз много пъти съм изпадала в това положение), сложете съда, в който ще варите млякото, в малко по широка тенджера/тиган/ и налейте малко вода в нея, т.е. варим на водна баня с "двойно дъно", за да не се пресече кремът. Друг вариант е просто да загреете намного ниска степен от самото начало, но тук рискът от пресичане е доста по-голям ;–).
И готово! Имаме един от най-класическите десерти за българската трапеза ;-)
Да ви е сладко!
Още рецепти на sweetcook ТУК